Sådan tilbereder du bygkorn: perlebyg og afskallet

Hvis du har brug for at få mere fiber i din kost, hvorfor så ikke forkæle dig selv med en skål kogt byg? Byg er en alsidig, næringsrig kornsort, der er fyldt med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Ved at spise byg regelmæssigt kan du forbedre dit helbred, sænke dit kolesterol, hjælpe din fordøjelse og opnå en række andre sundhedsmæssige fordele.

Med denne nemme vejledning vil du lære, hvor lang tid det tager at koge byg, herunder perlekorn og nøgenkorn, samt hvordan du koger den i suppe eller på egen hånd.

Kogt perlekorn til venstre, nøgenkorn til højre.

Når du lærer at koge byg, vil du opdage, at den kommer i to hovedformer: perlekorn og nøgenkorn. Nøgenkorn har alt undtagen den ydre skal, hvilket gør det til den sundere form for byg. Det er mørkere i farven sammenlignet med perlekorn. Du får fiber og næringsstoffer fra hele kornet, ikke kun de indre "perler". Den eneste ulempe er, at nøgenkorn tager længere tid at koge.

Til gengæld er perlekorn en form for byg, hvor skallerne (branen) er blevet fjernet gennem en proces kaldet 'perling'. Det er stadig næringsrigtigt og koger lidt hurtigere end nøgenkorn. Hvis du har travlt, kan du bruge perlekorn i din opskrift, så du kan koge byggen så hurtigt som muligt. Ellers kan du vælge at bruge nøgenkorn for at opnå den fulde fordel af denne hele kornsort.

Der findes en anden form for byg, der kaldes Pot Byg. Pot Byg ligger et sted mellem perlekorn og nøgenkorn i forhold til forarbejdning. Den bliver også sendt gennem en perlemaskine, men i en kortere periode, hvilket bevarer noget af bran'en.

 • 1 kop perlekorn eller nøgenkorn
 • 3 kopper vand eller bouillon
 • 1 knivspids salt

Skyl byggen med koldt vand i en netssi

Bring det i kog over høj varme (hold øje med det, da det hurtigt begynder at skumme op, når det koger).

Perlebyg

Hul byg

Når vandet når kogepunktet, skru ned for varmen og lad det simre forsigtigt under låg. Perlebyg skal koge i 25 minutter eller mere, mens hul byg skal koge længere, i 40 minutter eller mere. Tjek om det er færdigt og vandstanden på disse tidspunkter og hver 5. minut derefter. Tilføj bare lidt mere vand eller bouillon, hvis det er nødvendigt.

Når det er færdigt med at koge, vil byggen være udvidet med 2-3 gange i volumen og have en lækker og blød, sej konsistens.

Tag gryden væk fra varmen, hold den tildækket og lad den hvile i 10 minutter. Når byggen er færdig, kan du være nødt til at dræne noget vand (perlebyg absorberer mere vand end hul byg). Hvis der er meget vand tilbage i gryden, skal du blot dræne det af.

Rør rundt med en gaffel, smag til (hvis nødvendigt) og servér!

Perlebyg i suppe.

Byg i suppe.

Hvis du vil have en suppe med en cremet tekstur: begynd med at skylle perlebyg under koldt vand i en sigte. Kog herefter byggen med alle suppingredienserne, indtil den er blød. Perlebyggen vil frigive nogle stivelse og give suppen en tykkere, cremet konsistens.

Hvis du foretrækker en lettere, mere klar suppe: kog den bare separat ved at følge de ovenstående anvisninger, skyl dem i en sigte og tilsæt dem til suppen mod slutningen.

Hvis du er vild med hele korn, kan du spise en skål kogt byg til morgenmad eller frokost. Nogle mennesker bruger også byg som erstatning for ris. Du kan servere byg med kød og grøntsager, tilføje det i en frisk salat, lave en suppe eller gryderet, lave en byggrød eller lave en sund kornskål.

Byg er fantastisk til måltidsplanlægning på forhånd. Tilføj en seng af kogt og afkølet byg i din beholder, top den med kød og grøntsager og opbevar den i køleskabet, indtil du tager på arbejde næste dag. Du kunne endda lave bygvand, hvis du foretrækker at drikke hele korn.

Hvilken ret lavede du med dine nye byggekogetalenter? Lad os vide det i kommentarerne og del gerne opskriften!

Sådan koges byg

Joss D - Med denne nemme vejledning lærer du, hvor længe du skal koge byg, herunder perle- og hulhulede byg, og hvordan du koger den i suppe eller for sig selv.

Hold skærmen tændt

Udskriv opskrift

Gem opskrift på Pinterest

Gem opskriften Gemt!

 • Skyl byggen med koldt vand i en si.
 • Tilsæt byggen, vand (eller bouillon) og salt til en gryde.
 • Bring det i kog ved høj varme (hold øje med det, da det hurtigt vil skumme op, når det koger).
 • Når vandet begynder at koge, skru ned for varmen til svag simre og læg låg på. Perlebyggen skal koge i 25 minutter eller mere og kornbyggen skal koge længere tid, i 40 minutter eller mere. Tjek om det er færdigt og vandstanden på disse tidspunkter og hver 5. minut derefter. Tilsæt blot lidt mere vand eller bouillon ved behov. Når det er færdigkogt, vil byggen have udvidet sig 2 til 3 gange i volumen og have en dejlig blød og tyggetekstur.
 • Tag gryden af varmen, lad den være tildækket og lad den stå i 10 minutter. Når byggen er færdig, kan det være nødvendigt at dræne noget af vandet (perlebyggen absorberer mere vand end kornbyggen). Hvis der er meget vand tilbage i gryden, skal du blot hælde det af.
 • Rør med en gaffel, smag til (hvis nødvendigt) og server!
Sådan koger du perle- og kornbyggen i suppe
 • Hvis du ønsker en mere cremet suppetekstur: start med at skylle perlebyggen med koldt vand i en si. Kog derefter byggen sammen med alle suppeingredienserne, indtil den er blød. Perlebyggen vil afgive nogle stivelsesholdige stoffer og give suppen en tykkere, mere cremet konsistens. Jeg plejer at tilføje cirka 1/2 kop tør byg til hver 4 kopper bouillon.
 • Hvis du foretrækker en lettere suppe: kog blot byggen separat ved hjælp af ovenstående anvisninger, skyl den i en si og tilsæt den derefter til suppen mod slutningen.
Barley cooking in a pot.

Kalorier: 326kcalKulhydrater: 68gProtein: 11gFedt: 2gMættet fedt: 1gNatrium: 30mgKalium: 416mgFiber: 16gSukker: 1gVitamin A: 20IUKalk: 30mgJern: 3mg

Ernæringsoplysninger på In the Kitch gives som en høflighed og er kun et skøn. Det kan ikke omfatte toppings og/eller saucer.

Abonner på vores kanal på Youtube!

Hvad er bygmalt? Det er byg, der er blevet spiret i vand og derefter tørret med varme for at stoppe spireprocessen. Bygmalt bruges til at lave øl, whisky, malteddike osv.

Hvordan smager byg? Kogt byg har en let nøddeagtig smag og en sej tekstur.

Hvor finder man byg i dagligvarebutikken? Byg findes normalt i bageafdelingen (nær mel) eller i nærheden af andre tørrede korn og bælgfrugter som ris, linser og bønner. Hvis du ikke kan finde det der, kan du prøve sektionen med løs vægt. Du kan også finde byg i helsekostbutikker.

Hvor dyrkes byg? Nogle af de vigtigste steder i verden, hvor byg dyrkes, er EU, Rusland, Australien, Ukraine og Canada. I USA produceres størstedelen af byggen i Idaho, Montana og North Dakota.

Er du sulten efter mere? Prøv vores Opskrift på ovnbagt hvid asparges

 • Del97
 • Tweet
 • Email
 • Yummly
Sådan laver du frosne dumplings: En guide til tilberedning af frosne dumplings
Sådan laver du frosne dumplings: En guide til tilberedning af frosne dumplings

1. IntroduktionVelkommen til vores artikel om, hvordan man tilbereder frosne dumplings! Hvis du nogensinde har været på en asiatisk restaurant eller besøgt et madmarked, har du måske set eller smagt disse dejlige små retter med fyld. Men hvad med når du har nogle frosne dumplings i fryseren –

Author: Ariana Crowell Author: Ariana Crowell
Posted: 2023-08-03 00:23:59
Hvordan man tilbereder jackfruit: En omfattende guide
Hvordan man tilbereder jackfruit: En omfattende guide

1. IntroduktionVelkommen til vores guide om, hvordan man tilbereder jackfruit Er du nysgerrig på at prøve noget nyt i dit køkken? Så skal du helt sikkert overveje at tilberede jackfruit! Jackfruit er en utrolig alsidig frugt, der kan bruges som et spændende alternativ til kød i forskellige retter.

Author: Ariana Crowell Author: Ariana Crowell
Posted: 2023-08-02 00:40:08
Sådan tilbereder du dåse majs på den bedst mulige måde
Sådan tilbereder du dåse majs på den bedst mulige måde

1. Introduktion Har du nogensinde åbnet en dåse majs og undret dig over, hvordan du kan tilberede den på den mest lækre måde? Frygt ikke, for vi er her for at hjælpe dig med at fremtrylle en saftig og velsmagende ret med denne allerede praktiske ingrediens! Uanset om du ønsker at tilføje noget

Author: Ariana Crowell Author: Ariana Crowell
Posted: 2023-08-02 00:15:49
Sådan laver du svinemaver til en autentisk dansk ret
Sådan laver du svinemaver til en autentisk dansk ret

1. IntroduktionKlar til at prøve noget nyt i køkkenet?Er du nysgerrig efter at prøve noget anderledes og ekstraordinært? Har du hørt om "rullepølse" og "brændende kærlighed", men ønsker stadig at udforske flere danske kulinariske oplevelser? Så er dette den perfekte opskrift til dig! Vi skal

Author: Ariana Crowell Author: Ariana Crowell
Posted: 2023-08-01 00:25:44
Showing page 1 of 5

VyCook.com is where people can learn all about cooking. With 2M+ keywords, all about flavor, ingredients, recipes, and so on is here!

VyCook.com - Since 2022

25 Constitution Way, Woburn, Massachusetts, US

Contact Us!

Facebook|   Twitter Pinterest  

Email: [email protected]

Phone: (339) 927-9405

Gen in 0.2034 secs